Kas teie edu on iseseisev või sõltub välistest teguritest?

Eelmisel nädalal oli mul au rääkida Eesti Koolitus- ja Konverentsikeskuse korraldatud psühholoogiakonverentsil. Jagasin oma mõtteid edu ja oma potentsiaali avamise kohta.

Deepak Chopra lähenemisest inspireerituna jagasin oma veendumust, et edu võib jagada kahte kategooriasse: iseseisev ja sõltuv välistest teguritest.

Kuigi välise tunnustuse ja tagasiside otsimine võib olla väärtuslik, võib ainult sellele tuginemine viia ebakindluse ja pideva pingutamiseni. Seevastu enesekindlus hõlmab sisemise jõu ja vaimse toetuse otsimist, mis viib meie elu loomulikuma ja vaevata voolamiseni.

Konverentsil jagasin ka kolme sammu iseseisva edu saavutamiseks:
1. Vaikuse kogemine ja vaikus. Vaikuses leiame sisemise rahu ja jõu. Lihtne viis: ärge kunagi kasutage autojuhtimise ajal raadiot või muusikat.
2. 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭sioon. Meditatsioon võimaldab meil saada ühendust oma sisemise jõuga ja avastada oma tõeline potentsiaal.
3. Kriitika vältimine: Oluline on õppida, kuidas mitte lasta teiste arvamusel mõjutada oma sisemist tugevust. Usaldame oma teekonda ja jätkame liikumist oma eesmärkide suunas.

Kuidas te siis lähenete edu saavutamisele? Kas toetute rohkem oma sisemisele jõule või ootate väliseid tegureid? Kuidas te määratlete edu?

Mõned aastad tagasi määratlesin edu enda jaoks nii: Edu on see, kui ma ei taha midagi enamat, kui see, mis mul juba elus on.

Ivar Raav raamatus