Võltsturvalisus

Võltsturvalisus – tunne, mida organisatsioonides tihti ehitatakse ja siis tegeletakse tagajärgedega, kus inimesed on üllatunud, et elus puudub täielik turvalisus.

Üks kõige parem näide võltsturvatunde loomisest on tähtajatud töölepingud, mille lõppemisel on inimesed üllatunud ja kaotavad vahel pea.

Kuid selge on see, et ükski inimene ei tööta üheski organisatsioonis lõputult – iga asi, mis on alanud, ühel päeval lõpeb. Isegi kui täna on selles organisatsioonis töötamise esimene päev, siis ühel päeval tuleb ka viimane. Ei maksa olla üllatunud, et asjad, mis sünnivad, surevad, et saaks sündida uus.

Elu muutlikkuse ehk elususe vastuvõtmise puudumine paistab olevat enamike probleemide alus organisatsioonides – me arvame, et on olemas stabiilsus ja siis oleme üllatunud kui seda ei ole ja asjaolud muutuvad. Misiganes on siis see asjaolu.

Ehk peaksid ka juhid mitte tegelema võltsturvatunde loomisega, vaid just keskkonna loomisega, kus inimesed aktsepteerivad elu muutlikkust, paindlikkust, mitteperfektsust? Mulle tundub, et elu läbimine muutub märksa sujuvamaks kui hakkame elu sellisena vastu võtma nagu ta on – elus.