Kokkuvõte Hea elu enesearengufestivalist (juulis 2021)

Juulis, 2021 käisin Hea elu – Eesti esimene enesearengufestivalil ja jagan neid mõtteid, mis mind tol hetkel enim kõnetasid. Ehk kõnetab veel kedagi ja iga killuke aitab meil ju lähemale veelgi elusamale minale.

Merit Raju:
“Ära pikenda oma kannatusi istudes ebapiisavuse tundes”
“Ainuke, kes saab olla selline ja käituda selliselt nagu sa tahaksid, et inimesed käituvad või on…. oled sina ise.”

Inga Lunge:
“Ära küsi KAS? Kui juba tead, mida tahad, siis küsi alati KUIDAS?”
“Ära püüa elu elada, lase elul elada läbi Sinu!” (tsiteeris üht portugali õpetajat)

Rivo Sarapiku esinemisest tekkinud seos:
Kui end tutvustame, siis tutvustame tihti läbi kellegi teise brändi (nt ettevõtte, kus töötame). See on hea kaitsekiht selle taga, et mitte olla sina ise. Oleme veel ka seal ettevõtte sees hästi “kiired”, et ei peaks tegelema iseendaga. Kas tõesti OLED Aktsiaselts XXX töötaja või oled end selle organisatsiooni väliskihiga ja sealse rolliga kinni katnud. Kas see tegelikult siiski oled sina ise?

Marilyn Jurman:
“Sa ei pea otsima elu mõtet ja mõtestama seda kogu aeg. Ole kohal ja haara võimalustest!”
3 kontrollküsimust iseendale: Kas armastad, mida teed? Kas oled selles hea? Kas kellelegi on seda vaja?

Epp Kärsin:
“Seks ja raha on peamised lahkumineku teemad. 2x aastas tasub teha sel teemal vestlusi, et kas endiselt soovid ja kogetu ühtivad suhtes”
“Suhe on nagu edukas ettevõte, sellega tuleb IGA PÄEV teadlikult tegeleda.”
“Kolmas inimene tuleb suhte kõrvale selleks, et kas minna lastud suhet päästa või lasta suhe täielikult laiali, et leitaks seejärel “oma inimene”.

Raivo Ilmsalu:
“Konflikt on armastuse süda”
Kõik suhted ja kõik teemad suhetes läbivad 4 faasi: tutvumine (mina-keel), konfliktifaas (sina-keel), leppimisfaas (mina ja sina), armastus. See tsükkel läbitakse iga olulise teema puhul suhtes. Armastus LUUAKSE läbi nende faaside ja selleks on vaja konfliktifaasi.
“Armastust ei leita, seda luuakse.”

Mind väga kõnetas Merit Raju mõte päris festivali alguses: “Ära ole egoistlik hoidmaks enda enesearengu lugu endale, sest teistel on seda lugu võib-olla vaja kuulda enda arengu jaoks.”