Mida teha kui kolleeg hakkab nutma?

Ikka ja jälle näen olukordi, kus minnakse nutvat inimest lohutama, patsutama jms trikke tegema või siis täiesti hangutakse paanikas ja otsitakse võimalust vestlus kärmelt lõpetada. Seda ärapõgenemist võtavad ette nii nutja kui mittenutja.

Emotsioonid on justkui energialaengud me kehas. Energia kohta teame koolifüüsikast, et kui pinge jääb maandamata, tekib lühis. Kusjuures tööalaselt nimetatakse seda lühist tihti ka läbipõlemiseks.

Aga miks me kardame ja pelgame teise inimese tugevaid emotsioone?
Eriti keerulised on inimeste emotsioonid juhile, kes on endale võtnud ülesandeks inimesi õnnelikuna hoida. Ehk võtnud vastutuse teise inimese emotsioonide eest iseendale. Sama kehtib ka kodus. Olgu siis suhe vanematega (ei taha ka täiskasvanuna emaga aus olla, sest ei taha haiget teha) või kaaslastega, keda on ka võetud endale ülesandeks õnnelikuks teha.

Me tunneme end kohmetuna, meil on ebamugav, tahaks ära põgeneda, hakkame mõnikord end süüdistama, tahaks kiiresti teada saada nutmise põhjust ehk see ära ratsionaliseerida jm mahasurumise meetodid. Selle iseenda sees tekkinud ebamugavuse maandamiseks hakkame ruttu kas füüsiliselt õlale patsutades lohutama või ütlema: “Ära nuta!”, “Ole positiivne!”, “Ei ole midagi, kõik saab korda” vms.

Sama mehhanism töötab ka nutja enda puhul. Tal hakkab piinlik, tal on ebamugav, süütunne tuleb esile, tahaks ära põgeneda ja ta surub nutu maha. Aga unustame, et emotsioon on täiesti normaalne ja inimlik osa meist.

Aga mida siis teha kui keegi nutma puhkeb?
𝐋𝐚𝐬𝐞 𝐧𝐮𝐭𝐭𝐚, 𝐥𝐚𝐬𝐞 𝐨𝐥𝐥𝐚! Vajadusel julgusta sõnadega emotsiooni väljendama.

Kui nutt lõpeb, siis küsi, kuidas on nüüd tunne ja mida inimene vajab? Ja siis lihtsalt kuula, aktsepteeri tema teekonda. Kurbus on samasugune emotsioon nagu rõõm. Nii nagu me rõõmu alla ei suru, siis ei tohiks teha ka kurbusega.

𝘒𝘶𝘪 𝘯𝘦𝘦𝘥 𝘰𝘭𝘶𝘬𝘰𝘳𝘳𝘢𝘥 𝘰𝘯 𝘴𝘶 𝘫𝘢𝘰𝘬𝘴 𝘦𝘣𝘢𝘮𝘶𝘨𝘢𝘷𝘢𝘥, 𝘵𝘶𝘭𝘦𝘣 𝘵𝘦𝘨𝘦𝘭𝘦𝘥𝘢 𝘪𝘴𝘦𝘦𝘦𝘯𝘥𝘢 𝘴𝘦𝘦𝘴 𝘰𝘭𝘦𝘷𝘢 𝘬𝘶𝘳𝘣𝘶𝘴𝘦𝘨𝘢 (𝘮õ𝘯𝘪𝘬𝘰𝘳𝘥 𝘬𝘢 𝘷𝘪𝘩𝘢𝘨𝘢). 𝘚𝘦𝘭𝘭𝘦𝘬𝘴 𝘰𝘯 𝘵𝘪𝘩𝘵𝘪 𝘷𝘢𝘫𝘢 𝘵𝘦𝘳𝘢𝘱𝘦𝘶𝘥𝘪 𝘵𝘶𝘨𝘦 𝘷õ𝘪 𝘬𝘦𝘭𝘭𝘦𝘨𝘪 𝘵𝘦𝘪𝘴𝘦 𝘵𝘶𝘨𝘦, 𝘬𝘦𝘴 𝘰𝘯 𝘯𝘦𝘦𝘥 𝘦𝘮𝘰𝘵𝘴𝘪𝘰𝘰𝘯𝘪𝘥 𝘦𝘯𝘥𝘢𝘴 𝘭ä𝘣𝘪 𝘵öö𝘵𝘢𝘯𝘶𝘥 𝘫𝘢 𝘴𝘶𝘶𝘥𝘢𝘣 𝘰𝘭𝘭𝘢 𝘯𝘦𝘶𝘵𝘳𝘢𝘢𝘭𝘯𝘦 𝘴𝘦𝘢𝘭 𝘬õ𝘳𝘷𝘢𝘭. 𝘒𝘶𝘪 𝘴𝘦𝘭𝘭𝘪𝘴𝘵 𝘷𝘢𝘫𝘢𝘥, 𝘴𝘪𝘪𝘴 𝘵𝘦𝘳𝘢𝘱𝘦𝘶𝘥𝘪 𝘫𝘢 𝘮𝘦𝘯𝘵𝘰𝘳𝘪𝘯𝘢 𝘰𝘭𝘦𝘯 𝘮𝘶𝘪𝘥𝘶𝘨𝘪 𝘴𝘶 𝘫𝘢𝘰𝘬𝘴 𝘰𝘭𝘦𝘮𝘢𝘴!

Nuttev sillm