Et tulevikku liikuda, on vaja esmalt minevikust olevikku tulla

See pilt kõneleb esimese hooga justkui kliendi ja aitaja suhtest. Olgu selleks aitajaks siis terapeut, mentor, coach või kogemusnõustaja. Kuid minu hinnangul on ka juht aitajaelukutse. Ehk pilt räägib ka juhi ma meeskonnaliikme suhtest.

Kuid kuna me ei ole keegi suurepäraselt suhtlemist õppinud, siis tuleb seda nüüd õppida. Psühholoogilised ja terapeutilised teadmised juhtimises on täna ilmselge vajadus. Selle nähtav sümptom on läbipõlemise ja igavleva kustumise epideemia.

Terapeutiliste teadmiste all mõtlen teadmist sellest, kuidas teadvustamatu minevik ja olukorrad, mida me ei mäleta, mõjutavad olevikku. Samuti tähendavad need teadmised oskust tulevikumõtetesse põgenemisest tulla olevikku kohale. Täpsemalt öeldes võtab meilt minevik ja tulevik olevikuhetke ära. Kui aga olevikuhetke ei ole, mis siis üldse on?

Kuid me ei saa liikuda tulevikku enne kui ma pole olevikku kohale tulnud sealt minevikust. Terapeudi ja juhtide mentorina näen, et suurem osa inimesi pole saanud ka minevikust olevikku veel tulla. Füüsiliselt muidugi ollakse kohal siin, aga vaimselt on alateadlikke mustreid väga palju, mis meid endalegi teadvustamatult minevikus hoiavad. Näiteks läbi reaktsioonide, mis on olukorras ebakohane, kuid siiski tulevad. Olgu see siis liikluses, tülid tööl, protest muutuste ees, tähelepanuvajadus, läbipõlemine jms.

Läbipõlemine on väga hea näide – suuremal osal juhtudest on tegemist teadvustamatu tähelepanu- ja tunnustusevajadusega. Kuid võtmekoht ongi sõnal teadvustamatu – see, mida otsime, on seotud millegagi minevikust, kus see saamata jäi. Üldiselt inimene seda tavamõtlemise ja rääkimisega kätte ei saa, selleks on vaja sügavamaid tehnikaid ja harjutusi. Pelgalt aja maha võtmine paariks nädalaks ei too lahendust. See vajab sügavamat tööd enda teadvustamatute kihtidega. On selge, et juht seda alati ei pruugi osata, kuid juhil võiks olla huvi õppida sääraseid tehnikaid või inimesele spetsialisti abi pakkuda ja seda kompetentsi sisse osta.

See, mis organisatsioonides puudu on ja mida kogu aeg justkui tulevikust otsitakse on inimene ise. Inimene ise on aga ainult olevikus. Selleks, et olevikku tulla, on vaja läbi töötada mineviku pilved ja teha sellest olevikuhetke vajalik ressurs. Tulevik ja ka ärieesmärgid täituvad siis justkui juba ise. Taim pildil asub kasvama. Aga ta kasvab ainult siin ja praegu.

Teraapia vastusvõtu illustratsioon, kus terapeut kastab kliendi taime tema enda pisaratega, mis on vihmana alla sadanud.