Värbamine väärtuste või uskumuste järgi?

Oskuste värbamise asemel väärtuste värbamine ei ole paljude jaoks enam uus. Aga kas oled mõelnud, et mis on väärtuste all ehk millele väärtused omakorda tuginevad.

Need on uskumused ehk kõik see, mida me elus tõeseks arvame pidavat. Valdav osa meie uskumustest kujuneb välja esimeste eluaastate jooksul jälgides teisi inimesi. Lihtsustatult on uskumused lihtne lause: “Ma näen seda, mida usun.”

Uskumused mõjutavad meie käitumist ka siis (ja ennekõike siis) kui me neist teadlikud ei ole.

Kuid mu postituse mõte ei ole rääkida lahti uskumuste teemat, vaid mõelda seda läbi värbamise konteksti.

Me sõnastame organisatsioonides väärtuseid, juhtimisväärtuseid, hindame väärtuspõhist käitumist. Kuid paraku on sagedased olukorrad, kus väärtused on kokku lepitud, aga inimesed käituvad neile vastupidiselt või saavad neist väärtustet väga erinevalt aru ning ajavad erinevat asja. Selle põhjuseks ongi uskumused.

Kuna tänases ehk 116. “Juhtimine juhtimiseta” podcastis võtame selle teema üle natuke aega arutleda, siis toon välja mõned mõtted, et kuidas teha väärtuspõhise värbamise asemel uskumustepõhist värbamist.

Mõned küsimused järgmisele töövestlusele, kus mõlemad pooled võiks üksteise käest neid küsimusi küsida siis vastavalt sõnastust kohandades. Töövestlus on ikka ju alati mõlemapoolne!

– Mis on see, mis motiveerib oma töörolli hästi täitma?
– Kuidas määratled edu?
– Palun räägi mõni lugu, kus jäid kindlaks oma põhimõtetele? Millised on need sügavamad põhimõtted?
– Mis on su elu moto? Miks just see?
– Mida tähendab konkurents ja võistlemine?
– Millisena sa näed maailma?
– Kuidas prioritiseerid iseend, perekonda, tööd, lähisuhteid ja miks just nii? Too mõni näide, kus oled pidanud selle prioriteedi järgi valikuid tegema?
– Millised eetilised dilemmad on viimasel ajal esile kerkinud ja kuidas on neid lahendatud?
– Mida tähendab hea/halb?
– Mida tähendab kuuluvus?
– Mida tähendab kaasamine?

Kõik need küsimused annavad väga hea ülevaate sellest, et mis on inimese sügavamad käitumise põhjused ehk see, mis mõjutab tema väärtuseid. Klappi sügavamate uskumuste tasemel tajume tihti kõhutundega. Usaldagem siis seda!

Ja nagu öeldud, siis ka tööle kandideerija peaks neid küsima organisatsiooni kohta või tollelt juhilt, kellega hakatakse koos potentsiaalselt tööle. Konfliktid tekivad üldiselt ikkagi uskumuste pinnalt, sest käitumine tuleneb mõtetest, emotsioonidest, tunnetest, väärtustest. Ja väärtused omakorda uskumuste pinnalt.

Kui inimeste uskumused on sarnased, siis nad usuvad ka saavutavat samu sihte elus. Kui uskumused on väga erinevad, võime tulla käitumise ja väärtuste pinnalt kokku, kuid hakkame vankrit vedama eri suundadesse.

Millised uskumusi kaardistavad värbamisküsimused veel pähe tulevad?

Ivar Raav juhtide koolitaja